Davant les diverses campanyes de col·lectius ateus i laïcistes pel que fa a les caselles de l'IRPF (Església Catòlica / Fins Socials), hem de considerar les possibles següents accions:
1) La primera opció (i la que molta gent suposa erròniament que implica no donar ni un euro a l'Església Catòlica) és posar només la casella de fins socials. Cal tindre en compte que aproximadament la meitat del diners d'aquesta casella acaben finalment en institucions catòliques. Si finalment ens decidim per aquesta opció, cal ser molt conscient de que en realitat també estem donant diners a l'Església Catòlica, en compte de serveis realment públics i per a tots, com ara hospitals, carreteres i col·legis. Aquesta opció té, per tant, una rellevància pràctica mínima a efectes globals. Diverses plataformes donen suport a aquesta opció, perquè pensen que no marcar fins socials podria donar més arguments a l'Església en dir que la seua casella és "la guanyadora" de la gent que vol "donar" diners. Mireu, per exemple:
2) Europa Laica ha tret una campanya per a *** NO MARCAR CAP DE LES DUES CASELLES ***. Detalls i raons per a aquesta opció:
Cal dir, però, que amb aquesta opció, encara que més precisa que l'anterior, tampoc evitem que una part important de l'IRPF (d'altres contribuents) vaja finalment a l'Església, mentre els no creients no tenim opció de cedir els nostres imposts a qui vulguem. Així que, per tant, amb aquesta opció, només minimitzem el problema, perquè els no creients continuem discriminats, perquè només uns ciutadans poden assignar part dels seus impots a això que ells volen.
3) Una tercera opció, més arriscada i valenta, és, a més de no marcar cap casella, descomptar el 0,7% de la quota íntegra i destinar-lo (descomptant-lo de la quantitat a pagar) a alguna associació atea, agnòstica, lliurepensadora o pel laicisme. Per a exercir esta "objecció fiscal" teniu les instruccions a:
http://www.laicismo.org/PHP/p_documento.php?id=3581 (sembla que no va momentàniament)
http://www.europalaica.com/noticias/c0700604_renta.html (este és igual que l'anterior, però de fa uns anys, cal canviar 0,5239% per 0.7%)A hores d'ara, no es coneix cap cas que haja siga denunciat per la delegació territorial d'Hisenda, molt probablement perquè són conscients de que denunciar esta opció podria ser inconstitucional (si uns ciutadans poden pagar un 0,7% menys a l'Estat i destinar-ho a les seues creences/ideologia, la resta també han de poder fer-ho).
Des d'AVALL simplement volem informar d'aquestes opcions per tal de que cada membre i simpatitzant faça això que crega convenient.
En qualsevol cas, ací pots veure desglossats els diners que rep l'Església Catòlica:
"Cal tindre en compte que aproximadament la meitat del diners d'aquesta casella acaben finalment en institucions catòliques." será porque la iglesia católica tiene infinidad de proyectos sociales, ¿podrían decirme donde estan los comedores sociales o centros donde se de comida y ropa de la AVALL?
ResponEliminaAVALL no es una institución de caridad.
ResponEliminaLa solidaridad y los servicios sociales es algo que ha de ser independiente de la ideología, y nuestra asociación es claramente ideológica.
En muchos comedores de Cáritas se dan gracias a Dios a la hora de comer, sean las personas que son asistidas creyentes o no, y los locales están plagados de símbolos y actos religiosos.
AVALL denuncia que el dinero que se destina a la Iglesia por la partida de otros fines sociales no se destina al 100% a fines sociales, sino que una parte importante se destina a evangelizar, ideología pura. Esta parte puede ser baja en Cáritas (aunque recordemos que una de sus "misiones permanentes es la comunicación cristiana", es decir la evangelización, salvar almas y no vidas) o mucho más alta en las misiones (el objetivo principal es evangelizar, y se da de comer básicamente para poder tener más rebaño).
La mayoría de miembros de AVALL son también miembros cotizantes de Médicos sin Fronteras, Intermón Oxfam y otras ONGs laicas, que atienden a todo el mundo por igual, sin diferencia por motivos ideológicos y sin intentar convencer a la persona necesitada que una ideología es mejor o peor que otra. Sencillamente, la ideología y la solidaridad son dos cosas que no habría que mezclar.