dimecres, 21 de desembre del 2016

CARTA A L'ALCALDE I AL PRESIDENT DE LES CORTS


JOAN RIBÓ
ALCALDE DE L'AJUNTAMENT DE VALÈNCIA
ENRIC MORERA
PRESIDENT DE LES CORTS VALENCIANES

València,  19 de desembre de 2016

Mitjançant visita efectuada per aquestes associacions, hem pogut comprovar la instal·lació per part d'eixa Institució, d'un PESSEBRE en un lloc rellevant i d'accés al públic.
Tant València Laica, com AVALL, volem mostrar el nostre rebuig a aquesta decisió, ja que vulnera el principi de laïcisme institucional.
Aquest tipus d'exposicions, per més que incorporen determinats elements tradicionals, és una manifestació simbòlica d'unes creences determinades, inequívocament catòliques, i per tant, d'índole particular. És per açò que no procedeix que en l'àmbit públic, en el qual només ha de tenir cabuda el que a tots i totes ens és comú, s'exhibisquen aquest tipus d'instal·lacions.
A Espanya, els símbols i manifestacions confessionals, crucifixos, figures de sants i verges, pessebres i naixements, processons, romeries, advocacions sagrades, juraments davant símbols catòlics, etc. formen part d'eixes creences particulars en les que no es pot veure representada el conjunt de la ciutadania. Tot açò, unit al fervor polític nacional-catòlic suportat durant dècades i que avui des de certs poders es tracta de mantenir o fins i tot augmentar, la qual cosa no fa sinó confirmar els privilegis de tracte que gaudeix la confessió catòlica, amb la consegüent discriminació cap a la múltiple varietat de creences de tot tipus, de naturalesa religiosa o unes altres.
Convivim en una societat molt secularitzada, molt plural en matèria de conviccions i aspirem a un Estat laic, on les institucions siguen neutrals davant les ideologies particulars.
Per açò, EUROPA LAICA i AVALL, vénen exigint als poders públics que aquestes institucions, amb els Ajuntaments com a part que ho són, han de representar-nos a tots i totes des de les més variades conviccions d'acord amb el que estableix la Constitució. Els espais públics, com els centres d'Ensenyament de titularitat pública universitaris i no universitaris, o finançats amb fons públics, cases consistorials i les seues dependències municipals, ministeris, etc. han d'estar lliures de simbologia religiosa o de qualsevol altra naturalesa. Est és també el cas dels pessebres i naixements.
Açò no lleva que l'Ajuntament, atenent a una part de la població amb determinades creences, puga autoritzar la seua expressió pública en llocs adequats, amb el manteniment i abonament de la taxa d'ús corresponent per part dels promotors, amb igual tractament que per a qualsevol altra entitat. Encara que en el cas que ens ocupa, existeixen moltíssims locals religiosos-catòlics a València on es poden exposar els pessebres catòlics nadalencs, però mai en un edifici tan emblemàtic con l'Ajuntament o dependències, centres socials i representatius de titularitat pública.
Opinió que li volem fer saber.

Atentament

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada