dimecres, 29 de setembre del 2010

Stephen Hawking: "The Grand Design"

Durant les últimes setmanes s'ha suscitat una polèmica interessant arran del llibre de Stephen Hawking: "The Grand Design". El propi nom del llibre ja és en sí provocador, perquè evoca el nom de la fal·làcia més en voga dels creacionistes; això que anomenen "The Intelligent Design".
El fet que aparentment contrapose eixes dues coses i afirme que la física exclou qualsevol intervenció d'un ésser superior en les fases inicials de l'univers, sembla que podria encoratjar als ateus i no creients a reafirmar-se en les seues conviccions. També el fet que la no necessitat d'un ésser superior des de la física es pose de relleu (tal i com la teoria de l'evolució ha posat de relleu la no necessitat d'un ser superior per a explicar els éssers humans, la seua intel·ligència i el seu comportament), pot fer pensar que aquest llibre pot passar a ser un llibre de referència per al pensament ateu en el futur. Doncs bé, en la nostra opinió, açò està ben lluny de succeir.

De fet, no fa ni cinc anys el mateix autor publicà "God created the integers" i encara que el seu ús del terme Déu és més prompte metafòric (en realitat no pot utilitzar-se sense contradiccions d'una altra manera), Stephen Hawking es caracteritza per provocar amb els seus llibres, amb l'objectiu de fer-los best-sellers. Tampoc destaquen precisament pel seu rigor científic, perquè es confon fàcilment el lector barrejant teories contrastades per un fort suport teòric i experimental amb meres hipòtesis de treball.

De totes les opinions pel que fa a aquest llibre ens ha agradat la del blog "Desde el más allá (o menos)", de Javier Cavanilles:


que fa una crítica prou encertada (possiblement massa sarcàstica) del llibre i de la polèmica suscitada.

Dit això, evidentment aquest tipus de llibres tenen un impacte mediàtic important, fan raonar a la gent i plantejar-se les seues cosmovisions, i sempre, sense abandonar el sentit crític i el rigor analític, aporten idees i enriqueixen el coneixement.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada